Blogger news

Thursday, May 18, 2017

MEDICAL CARD PRUBSN HEALTH ENRICH+ (HE+)

Medical Card HE+ yang terkini ditawarkan oleh PruBSN Takaful Berhad. Terdapat beberapa kelebihan berbanding dengan medical card yang sebelumnya iaitu Health Enrich (HE)....




Fungsi asas medical card HE+ ini adalah sama dengan medical card plan yang sebelumnya, iaitu memberi perlindungan kewangan untuk rawatan di hospital sama ada disebabkan oleh penyakit atau kemalangan atau kecederaan.

Tetapi, Pelan terbaru HE+ ini mempunyai ciri2 tambahan terbaru yang menarik 

Antara kelebihan utama medical card HE+ ini adalah : 


1. ANNUAL LIMIT (HAD TAHUNAN) AKAN MENJADI 2 KALI GANDA jika client disahkan mengidap 3 jenis sakit kritikal (cancer, sakit jantung dan dialysis buah pinggang)

Apabila client disahkan mengidap salah satu dari 3 penyakit di atas (Sakit Jantung, Dialysis atau Cancer), annual limit (had tahunan) akan dibuka sebanyak 2 kali ganda dari amount limit sedia ada. Ini membolehkan client untuk membiayai kos rawatan yang mungkin melebihi limit tahunan sedia ada. 

Dalam kebanyakkan kes, sekali client kena je salah satu penyakit nie, biasanya kos rawatan akan melonjak tinggi terutamanya pada permulaan rawatan. Jadi, HE+ membuka had tahunan supaya dapat menampung kos rawatan yang tinggi tersebut.

Limit ini pula akan terus jadi double walau pun ditakdirkan client sembuh dari penyakit...jadi, kalau berlaku penyakit lain yang memerlukan kos rawatan tahunan yang tinggi, ia sangat membantu client daripada mengeluarkan wang sendiri untuk kos rawatan yang tinggi.

Namun, client perlu bijak menggunakan limit tersebut, jangan simply masuk hospital dan gunakan kalau bukan bebetul perlu, kerana berkemungkinan ada pihak2 yang akan mengambil kesempatan dengan mengenakan bayaran yang lebih tinggi bila mengetahui limit anda telah pun dibuka kepada 2 kali ganda.


2. ELAUN RAWATAN UNTUK PENYAKIT JANTUNG, KANSER atau DIALYSIS


Medical Card HE+ menawarkan elaun harian (tertakluk kepada had maksimum yang ditawarkan, sehari RM 100..dan had maksimum setahun dan seumur hidup bergantung kepada plan yang client ambil.) kepada client. Ini kerana, apabila client mendapatkan rawatan sakit kritikal (3 di atas)...terdapat kos2 lain selain dari kos perubatan. Iaitu kos pengangkutan, upah orang nak bantu dalam process pergi, semasa dan balik dan pelbagai kos2 lain yang tak boleh nak claim under medical card. Jadi, elaun ini akan memberikan kelegaan kepada client. Ini adalah ciri2 istimewa medical card HE+ dari PruBSN.

Walau pun amount claim tidak banyak, tapi sekurang2nya ia dapat membantu meringankan beban kewangan client dari segi kos2 yang tidak dicover oleh medical card.


3. RAWATAN PESAKIT LUAR UNTUK DIALISYS BUAH PINGGANG DAN KANSER 100% Coverage.



Apabila client mengidap penyakit ini (cancer dan chronic kidney disease (CKD) sehingga memerlukan DIALISYS), rawatan berterusan diperlukan. Jadi, walau pun anda ambil plan Smart Saver 300 (bukan bayaran penuh)..untuk rawatan pesakit luar untuk 2 penyakit kritikal ini akan dicover 100% oleh PruBSN Takaful. 
Sebagai contoh, rawatan Kemoterapi atau Dialisys yang mana perlu dibuat dalam kekerapan tertentu...dan kalau Dialisys memang seumur hidup....jadi, kos berterusan ini sangat membebankan. Sekiranya client ada medical card HE+ ini, mereka tidak perlu risau dari segi kos rawatan, dan mereka boleh focus untuk buat rawatan. Ini kerana PruBSN sangat prihatin dengan keperluan medical card di luar.

Terdapat beberapa jenis medical card yang di luar menawarkan rawatan pesakit luar untuk Cancer dan Kidney, yang mana apabila disahkan sakit sahaja disebabkan 2 penyakit nie, limit seumur hidup medical card akan dihadkan. Anda harus meneliti terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.


4. MANFAAT KOMPLIKASI KEHAMILAN



Manfaat ini amat istimewa kerana, tiada medical card yang seumpamanya (setakat statement ini ditulis) yang ada kat Malaysia yang macam nie. Maksudnya, medical card yang ada cover 8 jenis komplikasi utama. Details mengenai komplikasi kehamilan boleh rujuk di bawah.

Berikut adalah senarai komplikasi kehamilan yang dilindungi. 
  1. Pembekuan Intravaskular
  2. Kehamilan Ektopik (Kandungan luar rahim)
  3. Kandungan Molar
  4. Pendarahan Postpartum memerlukan histerektomi
  5. Eklampsia
  6. Embolisme Cecair Amniotik
  7. Embolisme Pulmonari Semasa Mengandung
  8. Toksemia Semasa Mengandung
Manfaat ini amat sesuai kepada wanita2 yang belum berkahwin dan ada perancangan untuk berkahwin dan mempunyai anak, selain yang sudah berkahwin yang mungkin merancang untuk mempunyai anak.


5. PENGECUALIAN DEPOSIT UNTUK KEMASUKKAN DI HOSPITAL-HOSPITAL 


  • Diantara hospital2 terpilih yang dimaksudkan adalah :
    • Prince Court Medical Centre, KL
    • Gleneagles Intan,KL
    • Sunway Medical Centre, PJ
    • Tropicana Medical Centre, Damansara
    • Darul Ehsan Medical Centre (DEMC), Shah Alam
    • KPJ Johor Specialist, JB
    • Gleaneagles, Penang
    • KBMC, Kota Bharu
    • Mahkota Medical Centre, Melaka
    • KPJ Kuching, Sarawak
  • Jadi, kalau anda ambil 2 plan yang saya sebutkan di atas tu, dan perlu masuk hospital untuk mendapatkan rawatan, anda tidak perlu membayar deposit kerana anda dikira sebagai VIP patient oleh hospital tersebut. Ini akan memudahkan anda untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan yang terbaik.


6. TAMBAHAN HAD SEUMUR HIDUP UNTUK MANFAAT PERPINDAHAN ORGAN (utk plan HE+ Advanced dan HE+ Premier sahaja)


  • Sekiranya anda memerlukan rawatan perpindahan organ, dan anda sign up plan HE+ Advanced atau HE+ Premier, had seumur hidup akan dinaikkan kepada 100K dan 200K masing2. Ini kerana, kos rawatan untuk perpindahan organ memang sangat mahal dan rawatan biasanya tidak dilakukan sekali...sebab dalam kebanyakkan case akan ada process follow up yang berterusan. So, ini serba sedikit dapat membantu anda meringankan beban kewangan.


7. MANFAAT PEMBEDAHAN BALIK HARI

Manfaat ini membolehkan client yang memerlukan pembedahan kecil atau simple (minor surgery) dan bukan memerlukan bius penuh, sebaliknya hanya memerlukan bius setempat (bius pada tempat yang terlibat dengan pembedahan sahaja). Jadi, client tidak perlu untuk bermalam. 

Untuk plan terdahulu, sekiranya client ingin menggunakan manfaat ini, mereka perlu membayar bill dahulu dan buat tuntutan kemudian (bayar dulu baru claim)...namun, sekarang ini, medical card HE+, kami memahami keperluan anda, jadi, anda boleh mendapatkan (Surat Kebenaran dari pihak PruBSN) untuk membolehkan proses pembedahan tidak dibayar oleh client. Sebaliknya, pihak hospital akan membuat tuntutan terus ke hospital. Ia lebih memudahkan client dan proses rawatan akan lebih mudah dan cepat.


8. KEMUDAHAN MENDAPATKAN PENDAPAT KEDUA (SECOND OPINION) UNTUK RAWATAN 36 JENIS PENYAKIT KRITIKAL (Hanya untuk plan HE+ Advanced dan HE+ Premier SAHAJA)

Sekiranya client disahkan mengidap salah satu dari 36 jenis penyakit kritikal, mereka boleh mendapatkan khidmat nasihat second opinion daripada Doktor pilihan mereka dan mereka layak untuk membuat tuntutan sebanyak RM 500 dan RM 1,000 setahun (masing2 bagi medical card HE+ Advanced dan HE+ Premier)


Dan ada beberapa lagi ciri-ciri istimewa plan medical card Health Enrich + (HE+)....Saya menasihatkan anda, sekiranya anda ingin mendapatkan penjelasan yang lebih details, sila berhubung dengan mana2 agent yang sah, dan kalau boleh yang full time dan committed. Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat dari saya, anda boleh

hubungi saya di 012.6543.629 (Wan Ibrahim)

0 comments:

Post a Comment